Truskawkowo-borówkowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie tortownicy układamy warstwę ciastek. Moja tortownica miała średnicę 15 cm. Jedną truskawkową galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody, gdy przestygnie mieszamy ją z jogurtem waniliowym. Na warstwie ciastek układamy 1/3 truskawek pokrojonych w ćwiartki i zalewamy je masą jogurtową. Połowę pozostałych truskawek również kroimy w ćwiartki i delikatnie wciskamy w masę. Dorzucamy kilka borówek amerykańskich i również wciskamy je w masę w przestrzenie pomiędzy truskawkami. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje układany na niej pozostałe truskawki pokrojone na połówki oraz borówki i zalewamy je drugą truskawkową galaretką rozpuszczoną w 300 ml wody. Tortownicę ponownie wkładamy lodówki, najlepiej na całą noc, aby wszystko dobrze stężało.
Komentarze