Truskawkowo-borówkowy torcik na zimno

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smak lata zamknięty w małym torciku...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciastka typu Pieguski: 8 sztuk
    - truskawki: 250 gram
    - borówki amerykańskie: 100 gram
    - jogurt waniliowy: 500 gram
    - galaretka truskawkowa: 2 opakowania

Truskawkowo-borówkowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie tortownicy układamy warstwę ciastek. Moja tortownica miała średnicę 15 cm. Jedną truskawkową galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody, gdy przestygnie mieszamy ją z jogurtem waniliowym. Na warstwie ciastek układamy 1/3 truskawek pokrojonych w ćwiartki i zalewamy je masą jogurtową. Połowę pozostałych truskawek również kroimy w ćwiartki i delikatnie wciskamy w masę. Dorzucamy kilka borówek amerykańskich i również wciskamy je w masę w przestrzenie pomiędzy truskawkami. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje układany na niej pozostałe truskawki pokrojone na połówki oraz borówki i zalewamy je drugą truskawkową galaretką rozpuszczoną w 300 ml wody. Tortownicę ponownie wkładamy lodówki, najlepiej na całą noc, aby wszystko dobrze stężało.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy