Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszny torcik z truskawkami

  • Łatwy

Składniki:

  • - Biszkopt: jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - oliwa: 5 łyżek
    - ocet: 1 łyżka
    - Krem: kremówka: 750 mililitrów
    - śmietan fix: 3 sztuki
    - truskawki: 30 dekagramów
    - dżem truskawkowy: 0.5 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - cukier: 5 łyżek
    - tarta czekolada: 6 łyżek

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort truskawkowy 1. Białka ubić z cukrem. W szklance przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka, wolno wymieszać, dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do tortownicy. Po ostudzeniu podzielić na 3 płaty.
    Ubijamy 500 ml kremówki z cukrem waniliowym, 2 śmietan fixami i 3 łyżkami cukru. Dodajemy pokrojone truskawki (kilka odkładamy do dekoracji). Spód ciasta smarujemy połową dżemu i połową kremu. Przykrywamy drugim plackiem, znowu smarujemy dżemem i resztą kremu, nakładamy ostatni placek. Resztę kremówki ubijamy ze śmietan fixem i 2 łyżkami cukru, smarujemy boki i wierzch tortu. Posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy