Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mój autorski przepis.Często gdy słyszymy słowo tort lub biszkopt to mamy gęsią skórkę bo przecież wyjdzie zakalec a krem się zważy.Pod spodem prosty przepis na tort który można zrobić latem ze świeżych owoców, a zimą z mrożonych i jest tak samo smacznyZachęcam do spróbowania.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    Na biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki krupczatki
    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na krem
    Paczka mrożonych truskawek lub ½ kg świeżych
    ½ l śmietany kremówki
    2 łyżeczki żelatyny
    Szklanka cukru pudru
    Łyżeczka soku z cytryny

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 200OC.
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodac cukier potem zółtka. Do ubitych jajek powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Masę delikatnie wyłożyć na tortownicę ( w torownicy wysmarować i wysypać mąką tylko spód).
    Piec około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem- jak będzie suchy ciasto jest upieczone.

    Krem
    Rozpuścić żelatynę. Owoce z cukrem i sokiem cytrynowym zmiksować i połączyć z ostudzoną żelatyną w misce. Pozostawić do stężenia W drugiej misce ubić śmietankę. Dodawać śmietankę małymi porcjami do masy owocowej aż całość się połączy po czym nałożyć na ciasto.
    Udekorować wiórkami czekoladowymi

    S M A C Z N E G O ! !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy