Tort makowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chętnie gotuję dla moich bliskich. Ten pyszny deser jest idealny na niedzielne popołudnie.

Składniki:

  • ● 20 dag wiórków kokos.
    ● 20 dag kremówki 36%
    ● 10 dag herbatników
    ● puszka masy makowej (85 dag)
    ● 2 jajka
    ● żółtko
    ● kostka masła
    ● 1 szkl. mleka kokosowego
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 4 czubate łyżki mąki
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● 3 łyżeczki żelatyny
    ● łyżeczka proszku do pieczenia

Tort makowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy 1/3 kostki masła roztapiamy, mieszamy z herbatnikami. Wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 26 cm. Pieczemy 10 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Warstwa makowa: masę makową mieszamy z resztą masła, jajkami, żółtkiem i mąką z proszkiem. Wykładamy na ciasto. Pieczemy 40-50 minut. Studzimy.
  • 3. Warstwa kokosowa: oba mleka podgrzewamy. Dodajemy wiórki (2 łyżki odkładamy) i żelatynę, mieszamy. Studzimy. Kremówkę ubijamy z pudrem, dodajemy do masy mlecznej, mieszamy. Tężejącą masę wykładamy na warstwę makową. Schładzamy przez noc. Dekorujemy wiórkami.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy