Tort lodowy na kokosowej kruszonce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealny na upały ! Chrupiąca kokosowa kruszonka i lody - suuper połączenie :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 litry lodów waniliowych lub śmietankowych

    KOKOSOWA KRUSZONKA:

    170 gram mąki pszennej np. wrocławskiej
    60 gram wiórków kokosowych
    80 gram cukru
    100 gram zimnego masła

Tort lodowy na kokosowej kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 160 . W misce mieszamy mąkę, wiórki oraz cukier. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i rozcieramy palcami na drobne okruszki.Kruszonkę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20-25 minut na złoty kolor. Ostudzić. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy 26 cm , wcześniej wyłożoną folią spożywczą. Wyrównać i uklepać łyżką.

    Lody wyciągnąć z zamrażalki, odczekać 5 minut. Zmiksować mikserem około 1 minuty nie dłużej aby lody się nie roztopiły. Wyłożyć łyżką na kruszonkę . Posypać resztą kruszonki i delikatnie wcisnąć ją w lody. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc lub kilka godzin. Smacznego.

Porady

Lody mogą być takie jakie lubicie np.: czekoladowe lub truskawkowe :) Można również polać lody musem z owoców przed nałożeniem drugiej warstwy kruszonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy