Tort lodowy na kokosowej kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 160 . W misce mieszamy mąkę, wiórki oraz cukier. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i rozcieramy palcami na drobne okruszki.Kruszonkę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20-25 minut na złoty kolor. Ostudzić. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy 26 cm , wcześniej wyłożoną folią spożywczą. Wyrównać i uklepać łyżką.
Lody wyciągnąć z zamrażalki, odczekać 5 minut. Zmiksować mikserem około 1 minuty nie dłużej aby lody się nie roztopiły. Wyłożyć łyżką na kruszonkę . Posypać resztą kruszonki i delikatnie wcisnąć ją w lody. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc lub kilka godzin. Smacznego.
Porady
Lody mogą być takie jakie lubicie np.: czekoladowe lub truskawkowe :) Można również polać lody musem z owoców przed nałożeniem drugiej warstwy kruszonki.
Komentarze