Tort lodowy

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudowne orzeźwienie na upalne dni.

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag ciasteczek pełnoziarnistych
    1 czekolada gorzka
    1 czekolada mleczna
    1kg śmietany 30%
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    15 dag krokantu orzechowego
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Lody

Tort lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka włożyć do woreczka, zawiązać. Pokruszyć przy użyciu wałka.
  • 2. Czekolady zestrugać przy użyciu obieraczki do warzyw.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej dodać żółtka i cukier puder. Ubijać jeszcze ok 2min., do połączenia składników.
  • 4. Zostawić odrobinę krokantu i czekolad do posypania wierzchu tortu.
  • 5. Dno tortownicy / 24 cm / wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 6. Masę śmietanową wyłożyć do tortownicy, posypać pozostałym krokantem i czekoladą.
  • 7. Zawinąć tortownicę folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na całą noc.
  • 8. Wyjąć z zamrażarki na 10 min przed podaniem deseru.

Porady

Można podać z bitą śmietaną i sosem czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować