6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru zwykłego
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy kajmakowej z puszki
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych
Tort dacquoise z orzechami, daktylami i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schłodzony serek mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać orzechy, daktyle i wymieszać.
Porady
Do blatów bezowych można dodać barwnik spożywczy ( na zdjęciu tort z dodatkiem czerwonego barwnika i w kształcie serca)
Komentarze