Tort dacquoise z orzechami, daktylami i dżemem porzeczkowym

0 (0 ocen)

Przepyszny, słodki i delikatny tort.

Składniki:

  • Składniki na 2 blaty bezowe:

    6 dużych białek
    szczypta soli
    300 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki cukru zwykłego
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

    Składniki na krem:

    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietany kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    150 g masy kajmakowej z puszki
    pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
    10 daktyli, posiekanych

    dżem porzeczkowy


Tort dacquoise z orzechami, daktylami i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzony serek mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę.
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
    Dodać orzechy, daktyle i wymieszać.

Porady

Do blatów bezowych można dodać barwnik spożywczy ( na zdjęciu tort z dodatkiem czerwonego barwnika i w kształcie serca)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy