Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 60 min

zachwyca smakiem:)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 krążki biszkoptowe
    250 g serka mascarpone
    600 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    4 śmietan-fixy
    200 g gotowej masy karmelowej (krówkowej)
    ½ szklanki orzechów włoskich
    10 daktyli
    Dekoracja:
    200 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    daktyle
    suszone owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort dacquoise z daktylami na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie 1. Jeżeli nie używamy gotowych krążków biszkoptowych to w pierwszej kolejności pieczemy biszkopt i kroimy go na 3 równe krążki. Następnie przygotowujemy krem. Daktyle kroimy w drobną kostkę, natomiast orzechy włoskie blendujemy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone oraz masę karmelową i ubijamy mikserem na gładką masę. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone i masy karmelowej dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie 2. Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy na który wykładamy połowę masy, przykrywamy następnym i wykładamy resztę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Bitą śmietaną przykrywamy tort i dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować