Tort czekoladowy z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min

czekoladowe niebo w gębie

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    6 jajek
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. cukru
    po 0,5 szkl. oleju i wody
    3 kopiaste łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    500g. serka mascarpone
    400g masy kajmakowej kakaowej
    3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny


Tort czekoladowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,pozostałe składniki ciasta wymieszać dokładnie mikserem,po czym dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Wylać do tortownicy o średnicy 26 cm.i piec ok 40 minut w 170 st.C do "suchego patyczka".Wyjąć i ostudzić
    Mascarpone i masę połączyć mikserem,wlać cienką stróżka ostudzoną żelatynę.Ciasto przekroić na 2 lub 3 równe blaty,przełożyć masą czekoladową,trochę zostawić na posmarowanie obrzeza,ozdobić tort np.starta czekoladą i bezikami

Porady

Wystarczy zastąpić masę kakaową,tradycyjną masą kajmakową i otrzymamy tort o smaku toffi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy