TORCIK KAWOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

zawsze się udaje

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto;

    4 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    MASA :

    300 g miękkiego masła

    300 g mleka w proszku
    150 g cukru pudru
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1/5 szklanki gorącej przegotowanej wody
    1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwą wanilią może być amaretto
    konfitura różana

    PONCZ :

    1/2 szklanki wody przegotowanej i wystudzonej
    2-3 łyżeczki amaretto

Torcik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;białka ubić z cukrem na sztywną piane dodać żółtka,oliwę i mąkę wymieszaną z proszkiem.Dokładnie i delikatnie wymieszać.Wlać do tortownicy i piec 30 minut.w 180 stopniach C.Wystudzić przekroić na trzy części.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając kawę rozpuszczoną w wodzie i wystudzoną dodać amaretto.
    Następnie pierwszy blat ułożyć na paterze naponczować posmarować konfiturą a następnie masą i tak kolejno z następnym blatem.Wierzch i boki tortu posmarować masą udekorować .Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy