JAk sama nazwa wskazuje danie z kuchni żydowskiej. Tatar żydowski podajemy na kanapki. Ja osobiście nie przepadam za wątróbką jednak ten tatar bardzo mi posmakował i z chęcią go zajadam :-)
Składniki:
600 g wątróbki drobiowej
2 kwaśne jabłka
6 jaj na twardo
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
ok 2-3 łyżek smalcu gęsiego
szczypta majeranku , soli i pieprzu
Tatar żydowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić i obsuszyć . Obsmażyć ją ze wszystkich stron do zarumienienia na smalcu.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
3.Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
4.Do wątróbki dodajemy cebulę oraz jabłko. Oraz rozgnieciony z solą czosnek i majeranek. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.
5.Po tym czasie całość przekładamy do miski. Wątróbkę siekamy nożem bądź zgniatamy widelcem. Dodajemy obrane i posiekane jajka i mieszamy. Podajemy na kanapach.
Komentarze