Tatar żydowski

0 (0 ocen)

JAk sama nazwa wskazuje danie z kuchni żydowskiej. Tatar żydowski podajemy na kanapki. Ja osobiście nie przepadam za wątróbką jednak ten tatar bardzo mi posmakował i z chęcią go zajadam :-)

Składniki:

  • 600 g wątróbki drobiowej
    2 kwaśne jabłka
    6 jaj na twardo
    2 średniej wielkości cebule
    4 ząbki czosnku
    ok 2-3 łyżek smalcu gęsiego
    szczypta majeranku , soli i pieprzu

Tatar żydowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić i obsuszyć . Obsmażyć ją ze wszystkich stron do zarumienienia na smalcu.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • 3. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • 4. Do wątróbki dodajemy cebulę oraz jabłko. Oraz rozgnieciony z solą czosnek i majeranek. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  • 5. Po tym czasie całość przekładamy do miski. Wątróbkę siekamy nożem bądź zgniatamy widelcem. Dodajemy obrane i posiekane jajka i mieszamy. Podajemy na kanapach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (181 ocen)

Tatar z udźca wołowego