Tatar

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealna zakąska na imprezy z przyjaciółmi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,2 kg-1,3 kg udźca wołowego
    4 jajka (sparzone)
    1/5 szkl. wody przegotowanej
    1/3 szkl. oleju
    sól, pieprz
    2-3 Ogórki kiszone
    2-3 cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tatar

Tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dobrze myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek, przekręcamy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przez drobne sito. Następnie wyrabiamy dokładnie rekami przez około 10 min dodajemy potem wodę i ugniatamy dalej. Wrzucamy po jednym jajku i mieszamy bardzo dokładnie rękami. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku i olej.
  • Tatar 2. Mięso dzielimy na 3 części. Na dłoń lejemy troszkę oleju i z każdej części formujemy kulę i kładziemy na talerz. Nożem robimy delikatną kratkę.
  • Tatar 3. Cebule i ogórka kroimy w drobna kostkę i dekorujemy tatara wedle gustu.

Porady

Przed wyrabianiem mięsa myjemy bardzo dokładnie ręce. Czym dłużej będziemy ugniatać mięso tym będzie smaczniejsze i delikatniejsze. Tatara można podawać z żółtkiem ( sparzonym)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować