Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej
● 10 dag masła
Farsz grzybowy: 40 dag leśnych grzybów
● mała cebula
● 2 łyżki śmietany
● natka pietruszki
Farsz jajeczny: 5 jajek
● 10 dag minigrzanek
Oraz: sól, pieprz
● oliwa
Sposób przygotowania przepisu:
Tartaletki
1.
Ciasto: masło siekamy z mąką. Dodajemy 6 łyżek zimnej
wody i szczyptę soli. Zagniatamy. Wkładamy na godzinę
do lodówki. Następnie rozwałkowujemy, wylepiamy
foremki do babeczek i pieczemy ok. 15 minut w 180 °C.
2.
Farsz grzybowy: cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy
na oliwie. Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki
grzyby. Dusimy 20 minut. Doprawiamy. Zabielamy śmietaną
i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze