Tarta wiosenna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wysmienita jako drugie sniadanie czy kolacja.Pięknie sie prezentuje, dzieki czemu jeszcze bardziej chcemy ja zjesc.Kolejny raz i chyba juz ostatni w tym sezonie wykonałam ją wczoraj,wykorzystując wyhodowaną przeze mnie rzodkiewkę i szczypiorek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:(28cm)
    250 g mąki,
    3/4 łyzeczki soli,
    15 dkg masła,
    1 jajko,
    2 łyżki śmietany 12%.

    Dodatkowo:
    4 jaja,
    250 g śmietany 18%,
    10 dkg ser typu feta,
    1 pęczek rzodkiewki,
    1 peczek szczypiorku,
    10 dkg sera zółtego,
    pieprz

Tarta wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Z podanych skłądników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodowki na 30 minut.Rozwalkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem.
    Wstawiamy do piekarnika,obciazamy np fasola i pieczemy ok 15-20 minut w temp 160 stopni do zrumienienia.
  • jaja ze smietana i pieprzem 2. Jaja roztrzepujemy,dodajemy śmietanę i pieprz.mieszamy.
  • ser feta z masa jajeczna 3. Jaja wylewamy na ciasto i posypujemy serem feta pokrojonym na male kawalki.Pieczemy ok 20 minut az masa jajeczna się zetnie.
  • wykladamy rzodkiewke,szczypiorek,posypujemy serem zoltym 4. Rzodkiewke kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.Ser scieramy na tarce o gubych oczkach.Gdy jaja się zetną wykładamy na nie szczypior, rzodkiewkę i posypujemy serem zoltym .zapiekamy ok 10 minut,az ser sie roztopi.

Porady

Ja najbardziej lubie tą tartę jesc z ketchupem.Polecam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy