Tarta szpinakowa z pieczarkami i twarożkiem grani

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu, wykwintna w smaku.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jaja
    25 dag twarożku grani
    15 g szpinaku
    10 dag pieczarek
    10 dag śmietany
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    oliwa
    gałka muszkatołowa


    PONADTO:

    2 łyżki parmezanu
    5 dag sera feta

Tarta szpinakowa z pieczarkami i twarożkiem grani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki . Usmażyć na oliwie.
  • 2. Czosnek obrać, pokroić drobno, dodać do pieczarek i podsmażyć.
  • 3. Szpinak umyć, osuszyć, dodać na patelnię, poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudzić.
  • 4. Formę do tarty /18 cm/ wysypać parmezanem.
  • 5. Jajka wymieszać ze śmietaną i twarożkiem dodać wystudzony szpinak. Wymieszać.
  • 6. Przygotowaną masę wyłożyć na formę do tarty, wysypaną parmezanem.
  • 7. Wyrównać wierzch. Posypać pokruszonym serem feta.
  • 8. Piec ok 40 min w 180 stopniach.
  • 9. Inspiracja pochodzi z niemieckiego czasopisma kulinarnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy