Tarta makowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Połączenie makowca i sernika, na kruchym cieście to spełnienie marzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    100g zimnego masła
    200g mąki
    1 jajko L
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Masa serowa:
    250g mielonego twarogu
    1 jajko
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 łyżki cukru

    Masa makowa:
    400g masy makowej
    1 jabłko
    1 białko

    Dodatkowo:
    kandyzowane owoce do dekoracji

Tarta makowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
  • 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy. Przygotowujemy masę makową: jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy makowej, mieszamy.
  • 3. Obie masy na zmianę kleksami wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 190 stopniach przez kolejne 30-40 minut, aż masy przestaną być płynne. Dekorujemy kandyzowanymi owocami.

Komentarze

Podobne przepisy