Szachownica makowo – serowa

4.5 (206 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Jedynym minusem tego ciasta jest to, że bardzo szybko znika nie tylko z talerza, ale nawet z brytfanki :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto makowe:
    250 dag maku
    250 dag cukru pudru
    6 jajek
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Cukier waniliowy lub aromat migdałowy

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego w wiaderku
    5 jajek
    1 – 1,5 szklanki cukru w zależności od smaku sera
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150g masła
    Olejek zapachowy pomarańczowy

    Polewa czekoladowa:
    150g margaryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Szachownica makowo – serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Ciasto wystudzić przekroić na dwie równe części i pociąć na paski o wymiarach 2x40cm.
  • 2. Masa serowa: Stopić masło. Całe jajka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę. Po utarciu, dodawać po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem i ostudzone, stopione masło, cały czas ucierając. Pokrojone paski makowe ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, w odstępach około 2cm. Wolne miejsca wypełnić masą serową i na nich ułożyć następną warstwę pasków, a odstępny wypełniamy masą serową. Czynność powtarzać tak długo, aż zabraknie składników lub miejsca w blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut, do zrumienienia ciasta. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystygnięcia ciasta. Wierzch polać polewą i dowolnie udekorować.
  • 3. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Sobota 11.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=167

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować