Tarta czekoladowa z ganache i dżemem

0 (0 ocen)

Pyszna, bardzo słodka tarta z czekoladowym ganache. Zdecydowanie dla wielbicieli słodkich wypieków i czekolady :D Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    190g. mąki pszennej
    1 łyżka kopiasta kakao
    90g. cukru pudru
    1 jajko
    125g. masła

    Ganache:
    2 czekolady mleczne/ gorzkie
    150ml. śmietany 36%

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    płatki migdałowe/ wiórki kokosowe do dekoracji

Tarta czekoladowa z ganache i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Formę na tartę o średnicy 27cm. wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Obciążyć ciasto papierem do pieczenia i fasolą. Piec w 180st.C około 20 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze 10 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Ganache: Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać do niej posiekane czekolady i wymieszać do uzyskania płynnej, ale gęstej masy. Ostudzić.
  • 3. Ostudzony spód wysmarować dżemem, na dżem wyłożyć ganache czekoladowe. Udekorować migdałami, kokosem. Schłodzić około 1,5 godziny. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy