Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny mus z gorzkiej czekolady połączony z kruchym ciastem, lekko oprószony krokantem z orzeszków laskowych.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    40 g masła
    1jajo
    100 g mąki
    szczypta soli
    35 g cukru

    MASA:

    200 g czekolady gorzkiej
    125g śmietanki 30 %
    100 ml likieru jajecznego

    PONADTO:

    krokant do dekoracji

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • 2. Rozwałkować, wyłożyć posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę na tartę ( średnica 20 cm).
  • 3. Boki delikatnie docisnąć, spód nakłuc widelcem.
  • 4. Piec ok 15 min w temperaturze 200 stopni. Wystudzić.
  • 5. Czekoladę posiekać, roztopić wraz ze śmietanką.
  • 6. Gdy się rozpuści, dodać likier jajeczny, wymieszać.
  • 7. Ciepłą masą napełnić tartę, boki udekorować krokantem.
  • 8. Schłodzić ok 1,5h.

Porady

Likier jajeczny został przygotowany specjalnie na potrzeby tego ciasta. Można go znaleźć w kolejnym przepisie. https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/likier-jajeczny-bez-alkoholu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy