Zaskakująco dobre danie, przy czym tańsze i łatwiejsze w wykonaniu od tradycyjnej lasagne.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
Szklanka mąki
łyżeczka soli
pół kostki masła
jajko
2 lub 3 łyżki wody
Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
kubek bulionu (ok. 300ml - może być z kostki rosołowej)
koncentrat pomidorowy
ser żółty
oliwki
oliwa lub olej
Tarta bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, sól, jajko i wodę. Posiekać na drobne kawałki masło. Wszystko razem zagnieść i uformować z powstałego ciasta kulę. Schładzać w lodówce co najmniej 0,5 godziny.
2.Mięso, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażyć, dodać przyprawy, koncentrat i bulion.
3.Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy, przykrywając spód i boki naczynia. Spód przekłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto przypiec aż się lekko zarumieni - około 15 minut.
4.Na ciasto wyłożyć farsz. Posypać całość żółtym serem i położyć oliwki ( ilość wedle uznania). Piec ok. 30 minut.
Komentarze