Tarta bolognese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zaskakująco dobre danie, przy czym tańsze i łatwiejsze w wykonaniu od tradycyjnej lasagne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Szklanka mąki
    łyżeczka soli
    pół kostki masła
    jajko
    2 lub 3 łyżki wody

    Farsz:
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 ząbki czosnku
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
    kubek bulionu (ok. 300ml - może być z kostki rosołowej)
    koncentrat pomidorowy
    ser żółty
    oliwki
    oliwa lub olej

Tarta bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, sól, jajko i wodę. Posiekać na drobne kawałki masło. Wszystko razem zagnieść i uformować z powstałego ciasta kulę. Schładzać w lodówce co najmniej 0,5 godziny.
  • 2. Mięso, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażyć, dodać przyprawy, koncentrat i bulion.
  • 3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy, przykrywając spód i boki naczynia. Spód przekłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto przypiec aż się lekko zarumieni - około 15 minut.
  • 4. Na ciasto wyłożyć farsz. Posypać całość żółtym serem i położyć oliwki ( ilość wedle uznania). Piec ok. 30 minut.

Porady

Oliwki można zastąpić kaparami.

Komentarze

Podobne przepisy