Talary ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo kruche ciastka ze słonecznikiem.Przygotowane w większości przez moją 5 letnią córkę Łucję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dkg zimnego masła,
    3 żółtka,
    30 g cukru pudru,
    2 szklanki mąki pszennej,
    szczypta soli

    Słonecznik:
    15 dkg łuskanego słonecznika,
    1 łyżka cukru pudru,
    szczypta soli,
    2 łyżki śmietany 30%,
    30 g masła

Talary ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozwałkowujemy ciasto 1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, Formujemy w kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm.
  • wykrajanie krążków 2. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • nakładanie słonecznika 3. Słonecznik: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, na końcu wsypujemy słonecznik, gotujemy przez ok.2-3 minuty, studzimy.
    Na krążki nakładamy po łyżeczce masy słonecznikowej, rozsmarowujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu jeszcze przez chwilkę zostawiamy na blaszce do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy