Szynka pieczona z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby

bardzo dobra podana na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapki

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1,2 kilograma szynki wieprzowej
    1 łyżka czosnku granulowanego
    3 łyżki soli drobnoziarnistej
    3 łyżki majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
    1 cukinia
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    sól do smaku
    olej

Szynka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię opłukać i pokroić w plastry.
    Papryki opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
    Warzywa przyprawić do smaku solą i polać 2 łyżkami oleju.
    Wymieszać.
    Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Czosnek, sól drobnoziarnistą, majeranek, słodką paprykę i wędzoną paprykę razem wymieszać.
    Szynkę skropić olejem.
    Wetrzeć w nią dokładnie przyprawy.
    Szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 st C.
    Po tym czasie odkryć, dodać warzywa i piec jeszcze 20 minut bez przykrycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy