Szpinakowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo zdrowy, chrupiący chlebek. Smakuje wybornie. U mnie zniknął jeszcze gorący posmarowany masełkiem.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma:11x25 cm
    Składniki:
    Tłuszcz do formy
    2 łyżki ziaren słonecznika
    20 dag świeżego szpinaku
    ½ szklanki jogurtu naturalnego
    1 szklanka mąki żytniej
    1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 opakowanie suszonych drożdży- 3 g
    Sól do smaku

Szpinakowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąki wymieszać z suszonymi drożdżami. Szpinak zmiksować z jogurtem naturalnym. Do miski przełożyć mąki, zmiksowany szpinak, sól do smaku, ziarna słonecznika, dodać ciepłej wody(tyle by ciasto miało gęstość gęstej śmietany). Zagnieść ciasto. Formę delikatnie natłuścić, przełożyć ciasto, posypać ciasto słonecznikiem. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce by wyrosło. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut.

Porady

1.do chleba można użyć też mrożonego szpinaku. 2.do chlebka można też dodać ziarna dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy