chlebek szpinakowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

domowe pieczywo

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • chlebek: mąka pszenna 500g, drożdże instant 8g, szpinak świeży 200g, ciepła woda około 200ml (użyłam 180ml) , pestki dyni 60g, czarnuszka świeżo zmielona, sól, odrobina pieprzu czarnego
    masło czosnkowe: masło 82%tł 150g, natka pietruszki 15g, 3ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie chlebka zaczynam od przygotowania składników. Odważam wszystkie składniki, odkładam je na bok. Świeże liście szpinaku miksuje z niewielką ilością ciepłej wody 180ml. Używam blendera ręcznego,łatwiej zmiksować dużą ilość szpinaku w małej ilości płynu. Do miski przekładam wszystkie odważone składniki, garść mąki odkładam do podsypywania i część pestek z dyni również odkładam na bok do dekoracji ;) Mieszam dokładnie, wyrabiam ciasto. Idealne ciasto powinno być elastyczne i odchodzić ładnie od ręki. Wyrobione ciasto przekładam na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formuje jeden duży lub dwa mniejsze chlebki. Chlebek posypuje odrobiną mąki i pestkami dyni, opcjonalnie czarnuszką. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinkę w ciepłym pomieszczeniu.
    Piekę w nagrzanym piekarniku 220°C, po 10/15 minutach zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę kolejnych 30/40 minut w zależności od wielkości chlebka.

Porady

Chlebek można piec również w temperaturze 200°C przez cały czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować