Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem

0 (0 ocen)

Zielone szparagi zapiekane w jajecznym ryżu z boczkiem. Aromatyczny wędzony boczek nadaje im szczególnego charakteru.

Składniki:

  • 250g szparagów zielonych
    1 szklanka ryżu
    3 jajka
    150g boczku wędzonego
    1 mozzarella
    1/2 pomidora
    oliwa z oliwek

Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wystudzić. Szparagom odciąć twarde końce ok 2cm i włożyć do wrzątku na 3minuty. Boczek pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć. Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonego ryżu. Następnie boczek. Wszystko wymieszać. W formie keksowej 12x 18 wykładać warstwy ryżu i szparagów, ale bez główek. Na samym wierzchu powinna być warstwa ryżu, na której rozłożyć plastry mozzarelli, pomidora i główki szparagów. Skropić oliwą. Zapiekać w temperaturze 180*C przez 30-40min. Przez pierwsze 20min. przykryłam folią aluminiową. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy