Roladki zapiekane w ryżu

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste,smaczne,szybkie danie.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    2 szklanki ryżu
    1 cebula
    sól
    papryka słodka w proszku
    duży koncentrat pomidorowy
    2 -3 łyżki keczupu
    2 czerwone papryki
    olej
    ok.1,5 litra bulionu -może być z kostki
    1op.serka topionego z pieczarkami 100g.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Roladki zapiekane w ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki zapiekane w ryżu 1. Filet kroimy i rozbijamy jak na schabowe,Każdy rozbity kawałek oprószamy solą i papryka w proszku,smarujemy keczupem .Na każdy nakładamy pasek serka topionego,Zawijamy,spinamy wykałaczką w razie potrzeby i smażymy z każdej strony na oleju na złoty kolor.Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy cienko koncentratem pomidorowym.
  • roladki zapiekane w ryżu 2. Na patelnie wlewamy kilka łyżek oleju.Wrzucamy pokrojona cebule w kostkę -chwilę smażymy następnie dodajemy ryż i smażymy na złoty kolor.Tak przygotowanym ryżem zakrywamy roladki w naczyniu żaroodpornym.
  • roladki zapiekane w ryżu 3. Na patelnie wlewamy 3-4 łyżki oleju.Wrzucamy paprykę pokrojona w kostkę i chwile smażymy,Następnie wlewamy przecier pomidorowy-smażymy kilka minut.Wylewamy paprykę z przecierem na ryż.
  • roladki zapiekane w ryżu 4. Całość podlewamy bulionem ,przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach do miękkości ryżu ok 50 minut .Należy co jakiś czas podlewać bulionem żeby ryż się nie przypalił.Gdy ryż będzie miękki należy odczekać aż wchłonie bulion.Wtedy danie jest gotowe do podania. Smacznego

Porady

Gdy nam zabraknie bulionu a ryż jeszcze będzie twardy należy dorobić bulion.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować