Szkolne babeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny zebrane z lasu myjemy i osuszamy na sicie.
Jajka wbijamy do miski,wsypujemy cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą pianę,następnie do masy jajecznej wlewamy mleko i olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,miksujemy wszystko razem mikserem do połączenia.
2.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami,wylewamy łyżką porcje ciasta do 2/3 wysokości papilotek,posypujemy po wierzchu osuszonymi jeżynami i niewielką ilością brązowego cukru.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Ewentualnie możemy oprószyć babeczki cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
Komentarze