Szkolne babeczki z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dając dziecku taką babeczkę do szkoły zapakowaną w lunch boxie mam pewność że zje drugie śniadanie.....

  • 50 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki świeżych jeżyn
    35 dag mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    2 jajka wiejskie
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka
    brązowy cukier trzcinowy do posypania babeczek

Szkolne babeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny zebrane z lasu myjemy i osuszamy na sicie.

    Jajka wbijamy do miski,wsypujemy cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą pianę,następnie do masy jajecznej wlewamy mleko i olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,miksujemy wszystko razem mikserem do połączenia.
  • 2. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami,wylewamy łyżką porcje ciasta do 2/3 wysokości papilotek,posypujemy po wierzchu osuszonymi jeżynami i niewielką ilością brązowego cukru.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut.

    Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Ewentualnie możemy oprószyć babeczki cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.

Porady

Z tej porcji wychodzi około 18 dużych babeczek.

Komentarze

Podobne przepisy