Szaszłyki

0 (0 ocen)

Mój mąż bardzo przepada za szaszłykami, więc często goszczą na naszym stole. Staram się za każdym razem je jakoś urozmaicic.

Składniki:

  • 650 g piersi z kurczaka
    550 g wędzonego boczku
    320 g krewetek tygrysich
    1 papryka czerwona
    6 cebul
    350 g malutkich pieczarek

    4 łyżki soku z cytryny

    Marynata:
    1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
    1/2 łyżki ostrej papryki mielonej
    1 łyżka soli ziołowej
    5 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytryny

Szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ngviv7 1. Składniki marynaty porządnie ze sobą mieszamy.
    Krewetki rozmrażamy
  • 2. Piersi z kurczaka kroimy w średnia kostkę, tak samo boczek.
  • 3. Warzywa myjemy , z papryki wycinam gniazda nasienne , a cebulę obieramy.
    cebulę kroimiy na 6, a paprkę w dużą kostkę
  • 4. Piersi pokrojone zalewamy marynatą , odstawiamy na 2 godziny do lodówki
    Krewetki polewamy sokiem z cytryny i także odstawiamy do lodówki
  • image-2axr861 5. Na patyk nadziewamy:
    cebula, boczek, papryka, kurczak, pieczark, krewetka, pieczarka, kurczak, papryka, boczek,cebula
  • image-1h7b2i7 6. Piecz 40 min w 185 stopniach ( funkcja grill) bądx usmaz na grillu

Komentarze

Podobne przepisy