szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszna szarlotka

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kostki masła śmietankowego
    70 dag mąki
    6 żółtek
    1,5 szkl. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    1 p proszku do pieczenia
    1 słoik prażonych jabłek

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka 1. Do przesianej mąki dodać masło, żółtka,cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić na 2 połówki. Jedną połówkę włożyć do zamrażalki. Na blaszkę 36 cm na 24 cm. wysmarowaną tłuszczem wykładamy drugą połówkę ciasta. Podpiekamy ok 10 minut, następnie na przestudzone i podpieczone ciasto wykładamy prażone jabłka, na tarce o grubych oczkach ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 1 godzinę w temp. 180 stopni
    Szarlotkę można podawać również na ciepło z lodami waniliowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy