Szarlotka

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag margaryny
    2 jaja
    0,5 szklanki cukru

    Jabłka:
    1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)

    Dodatkowo:
    1,5 łyżki bułki tartej
    cukier puder

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Wyłożyć na ciasto. Posypać cukrem i cynamonem.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wykleić połową ciasta i nakłuć widelcem. Ciasto posypać bułką tartą.
  • 4. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć na jabłka. Nakłuć widelcem.
  • 5. Piec w temperaturze 180*C przez około 1 godzinę.
    Lekko ciepłą szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy