Danie szybkie i proste, ale bardzo smaczne. Wykorzystałam do niego kilka placków ziemniaczanych, które pozostały z poprzedniego dnia.
Składniki:
6-8 placków ziemniaczanych (lub placki usmażone z 400-500g ziemniaków wg ulubionego przepisu)
300 g filetu z kurczaka
300 g pieczarek
1 średni pomidor
posiekany szczypiorek
1-2 łyżki oleju
sól
pieprz
Swojska patelnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pieczarki, czyścimy, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki lub, jeśli są duże, w półplasterki. Dodajemy do mięsa. Smażymy razem do lekkiego zrumienienia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Placki ziemniaczane kroimy w krótkie paski, dodajemy do mięsa i pieczarek i podgrzewamy kilka minut pod przykryciem. Dzielimy na 2-3 porcje. Na każdą porcję wykładamy trochę pokrojonego w kostkę pomidora i posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze