Surówka z kiszonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa z kiszonej kapusty często gości na moim stole. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może być także samodzielną, lekko kwaskową przekąską, która doskonale poprawi nasze trawienie ;)

  • 10 min

Składniki:

  • - 250 g kiszonej kapusty
    - 1 jabłko
    - 1 marchewka
    - 1 mała cebula biała
    - mały pęczek natki pietruszki
    - pieprz czarny
    - szczypta mielonego kminku
    - 2 łyżki oleju rzepakowego

Surówka z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, doprawiamy szczyptą mielonego kminku oraz czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy olej rzepakowy i dokładnie mieszamy. Życzę smacznego! :)

Porady

Olej rzepakowy w surówce doda jej smaku, ale także świetnie wpłynie na nasze zdrowie, ponieważ witaminy A,D,E i K zawarte w warzywach są rozpuszczalne w tłuszczach.

Komentarze

Podobne przepisy