Surówka z kapusty pekińskiej

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka, bardzo smaczna i mocno czosnkowa surówka. Świetnie pasuje do mięs, ryb i dań jarskich.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska lub pół średniej (ok. 300 g),
    1 jabłko,
    1 mała cebula,
    15 suszonych śliwek kalifornijskich,
    2 ząbki czosnki,
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    sok z połowy cytryny,
    duża szczypta cukru,
    sól, pieprz do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską drobno poszatkować zostawiając białą końcówkę (głąb). Śliwki pokroić w paseczki. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos doprawić cukrem, solą i pieprzem.
  • 3. Wymieszać z wszystkimi składnikami surówki.

Komentarze

Podobne przepisy