Spaghetti z sosem bolońskim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wyśmienita uczta dla podniebienia, pyszny aromatyczny sos zasmakuje każdemu.

  • 40 min

Składniki:

  • Sos boloński:
    3-4 ząbki czosnku
    3 cebule
    1/3 szklanki oleju
    40 dkg mięsa mielonego (łopatki)
    30 dkg pieczarek
    1 średni koncentrat pomidorowy
    3/4 szklanki bulionu z kostki
    bazylia, sól, pieprz, oregano, tymianek

    Dodatkowo:
    Makaron na spaghetti
    5 dkg parmezanu
    bazylia lub zielona pietruszka do dekoracji

Spaghetti z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć w 4 łyżkach oleju. Dodać mielone mięso, umyte pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać zioła.
    Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić listkiem bazyli bądź posiekaną natką zielonej pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy