Świetne danie na obiad z wykorzystaniem pozostałości po poprzednim dniu:)
20 min
Składniki:
• Kilka kawałków pieczonego kurczaka( ja wykorzystałam po wczorajszym obiedzie)
• 250g szpinaku mrożonego
• Kubek jogurtu
• 2 ząbki czosnku
• 1 serek topiony śmietankowy (100g)
• 100 ml mleka
• Łyżka masła i olej
• Zioła prowansalskie, sól pieprz do smaku
• Dowolny makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i odrobinkę oleju( żeby masło nie spaliło się). Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła razem ze szpinakiem. Kiedy szpinak odparuje z wody, dodajemy odrobinę soli. Serek rozdrabniamy z mlekiem, dodajemy do szpinaku, mieszamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, jogurt i pozostałe przyprawy, szybko mieszamy żeby jogurt się nie zważył. Na końcu dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Komentarze