Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was. Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej.
15 min
Składniki:
500g makaronu spaghetti
sól
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4-5 ząbków czosnku
papryczka pepperoni
natka pietruszki
parmezan
Spaghetti aglio e olio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
W czasie kiedy gotuje się makaron na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki lub opcjonalnie przeciskamy przez praskę lub szatkujemy. Papryczkę przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cieniutkie paseczki. Czosnek wraz z papryczką przesmażamy chwile na oliwie uważając żeby nie przypalić. Dodajemy odsączony makaron i razem przesmażamy jeszcze dwie minutki. Całość posypujemy natka pietruszki i wiórkami parmezanu.
Komentarze