Spaghetti aglio e olio

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was. Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej.

  • 15 min

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti
    sól

    3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    4-5 ząbków czosnku
    papryczka pepperoni
    natka pietruszki
    parmezan

Spaghetti aglio e olio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
    W czasie kiedy gotuje się makaron na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki lub opcjonalnie przeciskamy przez praskę lub szatkujemy. Papryczkę przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cieniutkie paseczki. Czosnek wraz z papryczką przesmażamy chwile na oliwie uważając żeby nie przypalić. Dodajemy odsączony makaron i razem przesmażamy jeszcze dwie minutki. Całość posypujemy natka pietruszki i wiórkami parmezanu.

Komentarze

Podobne przepisy