Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czasem gdy nie mam pomysłu na obiad sos pieczarkowy jest ciekawą alternatywą dla sosów z mięsem. Ja podałam go z kotletami z ziemniaków, które zostały mi z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu mój dzisiejszy obiad kosztował grosze. :)

  • 30 min

Składniki:

  • • 25 dag pieczarek
    • cebula
    • 1 łyżka oleju
    • kostka rosołowa
    • pieprz, sól
    • 2 szklanki wody
    • 1,5 łyżki mąki
    • 3 łyżki śmietany 18 %
    • pół szklanki zimnej wody

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, pokroić na talarki, podsmażyć na łyżce oleju aż odparuje z nich woda. Dodać posiekaną cebulkę i razem dusić doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podlać wodą, wrzucić kostkę rosołową i gotować około 15 minut.
  • 2. Gdy pieczarki zmiękną zagęścić sos. W osobnej misce zmieszać śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewać powoli do sosu pieczarek i mieszać tak aby nie porobiły się grudki. Doprawiać pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia.

Porady

Sos można podawać z ryżem i piersią z kurczaka - smakuje równie pysznie!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy