Sos chrzanowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lubię przyrządzać dania proste i smaczne, a właśnie taki jest sos chrzanowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Przepis przesłała Katarzyna Lewandowska.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka (dowolna liczba): 5 sztuk
    - majonez: 1 sztuka
    - chrzan: 1 sztuka
    - śmietana (gęsta): 1 sztuka
    - cukier puder: 1.5 łyżeczki
    - natka pietruszki: 1 sztuka
    - szczypiorek: 1 sztuka
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Sos chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy, obieramy i wyjmujemy
    żółtka. Dokładnie rozcieramy
    z sokiem z cytryny
    i cukrem pudrem.
  • 2. Białka, natkę pietruszki
    i szczypiorek drobno kroimy.
    Dodajemy majonez, śmietanę,
    chrzan, mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Podajemy
    do wędlin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy