Soczyste żeberka w jabłkowo-piwnej marynacie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Niezwykle soczyste żeberka w bardzo aromatycznej marynacie

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 70 dag żeberek, 1 duża cebula, szklanka piwa, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 5 łyżek przecieru jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 listki laurowe, 2 łyżki oleju, 5 szt. pokruszonego ziela angielskiego, łyżka majeranku, sól, pieprz.

Soczyste żeberka w jabłkowo-piwnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka solimy i pieprzymy. Przygotowujemy marynatę. Piwo mieszamy z musztardą, sosem sojowym i miodem. Następnie dodajemy przecier jabłkowy. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wkładamy do marynaty na min. 2 godziny. Naczynie smarujemy olejem. Żeberka wkładamy do naczynia. Posypujemy pokrojoną w talarki cebulą i zalewamy marynatą. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Posypujemy majerankiem i pieczemy jeszcze przez 15 minut, tym razem bez przykrycia.

Komentarze

Podobne przepisy