Pasztet soczewicowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Prosty i szybki do przygotowania, a przy tym zdrowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 2 szklanki czerwonej soczewicy (około 430g),
    • 2 szklanki bulionu drobiowego,
    • 500g batatów (waga po obraniu),
    • 1 duża cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki oleju,
    • 3 jajka,
    • 1 łyżka słodkiej papryki,
    • 2 łyżeczki kurkumy,
    • ¾ łyżeczki kminu,
    • 1 łyżeczka garam masala (lub curry),
    • ½ łyżeczki imbiru,
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    • Szczypta soli i pieprzu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet soczewicowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą. W rondelku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy soczewice i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 7 minut, często mieszamy. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 3 minuty bez przykrycia często mieszając. Masa będzie bardzo gęsta, bo płynu do gotowania jest mało w stosunku do ilości soczewicy. Masę trzeba często mieszać. Soczewicę studzimy.
    Bataty i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bataty i smażymy razem około 10 minut. Bataty studzimy.
    W dużej misce łączymy ze sobą ugotowaną soczewicę, smażone bataty i jajka. Mieszamy dokładnie do połączenia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować