Pasztet soczewicowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą. W rondelku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy soczewice i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 7 minut, często mieszamy. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 3 minuty bez przykrycia często mieszając. Masa będzie bardzo gęsta, bo płynu do gotowania jest mało w stosunku do ilości soczewicy. Masę trzeba często mieszać. Soczewicę studzimy.
Bataty i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bataty i smażymy razem około 10 minut. Bataty studzimy.
W dużej misce łączymy ze sobą ugotowaną soczewicę, smażone bataty i jajka. Mieszamy dokładnie do połączenia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
Życzę smacznego
Komentarze