Smalec domowy

  • wyświetlono: 287 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

czasami pozwalamy sobie z mężem na taki smalczyk , do tego razowy chlebek i swojski ogórek kiszony

teresa-kr

Składniki

0,60 dkg słoniny bez skóry
0,30 dkg mięsa mielonego
0,30 dk kiełbasy wiejskiej kruchej
2 cebule
2 jabłka
Sól
pieprz
majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Smalec domowy

  • 1. Słoninę zmiel lub drobno pokrój.
    Włóż do garnka z grubym dnem i na małym ogniu wytapiaj, aż skwarki zaczną się delikatnie rumienić.
    Dodaj mięso mielone i za chwilę dodaj posiekaną kiełbasę. Niech się chwilę przesmaży, następnie dodaj posiekaną cebulę.
    Smaż na wolnym ogniu ok 10-15 minut .
    Na koniec dodaj jabłka potarte na tarce i smaż ok 10 minut.
    Dopraw solą ,pieprzem i majerankiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylasmalec

Komentarze

Podobne przepisy

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...

image-1qnyvno

Dodane przez: in-humility

SZAKSZUKA, czyli pomidory z jajkami z patelni

Doskonała tunezyjska potrawa zamiast...