Słodkie bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne i puszyste jak obłoczki :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki masła
    5 dkg świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka cukru z wanilia i kardamonem

Słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło roztopić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukry, wyrośnięty zaczyn i masło. Wyrobić ciasto. Uformować bułeczki (w zależności od wielkości 15-20). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ścierką. Kiedy bułeczki wyrosną wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy