Śliwkowo-pomidorowe udka

0 (0 ocen)

Pieczone udka podane w towarzystwie słodko -kwaśnego sosu oraz ziemniaków to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i oryginalny obiad!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 4 udka,
    • 1 duża cebula,
    • 2-3 pomidory,
    • 2 łyżki powidła śliwkowego,
    • Około 10-12 sztuk suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie),
    • Olej do smażenia,
    • Łyżeczka octu,
    • Pieprz, cukier, sól, ostra papryka do smaku,

Śliwkowo-pomidorowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie sosu 1. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie kroimy w kostkę pomidory. Dokładamy do cebuli.
    Razem chwilkę smażymy. Następnie dodajemy powidło oraz śliwki. Całość smażymy około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku papryką, solą, cukrem, octem oraz pieprzem.
  • obsmażanie udek 2. Między czasie udka nacieramy papryką oraz solą. Obsmażamy na oleju.

    Gotowe udka przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy sosem, przykrywamy i pieczemy około 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy