Udka w powidłach

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kurczak inaczej.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg pałek z kurczaka lub całych udek drobiowych
    szklanka powideł śliwkowych
    szklanka keczupu łagodnego
    cebula
    ząbek czosnku
    pieprz
    sól
    przyprawa grillowa
    rękaw do pieczenia
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Powidła Dania główne

Udka w powidłach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki lub udka myjemy i porcjujemy oraz nacieramy przyprawami. Przygotowujemy marynatę z powideł i keczupu, którą dokładnie łączymy do gładkiej masy. Powstałą marynatą oblewamy udka pilnując by każda pałka była nią dokładnie pokryta. Chowamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnego dnia cebulę kroimy w drobną kostkę a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, podsmażamy na patelni. Dokładamy także udka i delikatnie podsmażamy z każdej strony. Całość (pałki + marynatę) przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.

Porady

Podawać z frytkami, kaszą lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso Śliwki Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować