Udka w powidłach

  • wyświetlono: 994 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kurczak inaczej.

Amelka101
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg pałek z kurczaka lub całych udek drobiowych
szklanka powideł śliwkowych
szklanka keczupu łagodnego
cebula
ząbek czosnku
pieprz
sól
przyprawa grillowa
rękaw do pieczenia
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Udka w powidłach

  • 1. Pałki lub udka myjemy i porcjujemy oraz nacieramy przyprawami. Przygotowujemy marynatę z powideł i keczupu, którą dokładnie łączymy do gładkiej masy. Powstałą marynatą oblewamy udka pilnując by każda pałka była nią dokładnie pokryta. Chowamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnego dnia cebulę kroimy w drobną kostkę a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, podsmażamy na patelni. Dokładamy także udka i delikatnie podsmażamy z każdej strony. Całość (pałki + marynatę) przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.

Porady

Podawać z frytkami, kaszą lub ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoKurczakŚliwkipowidładróbkolacjaobiadudkapałkiudka w powidłachśliwowepałki w powidłach

Komentarze

Podobne przepisy

Udka curry w jogurcie

Dodane przez: Goszka

Udka curry w jogurcie

Bardzo kruche i aromatyczne mięso...

udka w majonezie

Dodane przez: mariosylwia

Udka w majonezie

soczyste i szybkie w przygotowaniu

Udka...

Dodane przez: elapolo

Udka w marynacie ketchupowej

Pomysl na niedzielny obiad. Udka...

Udka w sosie żurawinowym

Dodane przez: Jaga85

Udka w sosie żurawinowym

Przepis prosty, a do tego bardzo...

udka w marynacie

Dodane przez: zandero99

Udka z kurczaka w miodowo musztardowej marynacie

Te udka mają wyśmienity smak. Są...

Udka moczone w maślance

Dodane przez: Gosia13

Udka moczone w maślance

Bardzo soczyste udka ;)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE