Powidła śliwkowo - jabłkowe

4.47 (194 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Rewelacyjne powidła, nie ustępują w smaku tym tradycyjnym, z samych śliwek. Aromatyczne, pyszne i w dodatku łatwe do zrobienia.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
    1 kg jabłek
    200 g cukru trzcinowego
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonych goździków
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Powidła

Powidła śliwkowo - jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy. Śliwki odpestkowujemy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na nieduże kawałki (np.na 8 cząstek, a następnie w plasterki).
  • 2. W dużej brytfannie lub blaszce o wysokich brzegach układamy jabłka, na nich śliwki i posypujemy cukrem, lekko mieszamy.
  • 3. Brytfannę z owocami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 2 godzin bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 4. Kiedy powidła zgęstnieją do pożądanej konsystencji, dodajemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 15 minut.
  • 5. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

Sposób "gotowania" powideł w piekarniku wypróbowałam wcześniej, przygotowując powidła śliwkowe z piekarnika wg przepisu 2milutkiej. Polecam ten sposób, jest łatwy, wygodny i powidła się nie przypalają (o ile o nich nie zapomnimy). Z podanej ilości składników otrzymałam 4 słoiczki o pojemności 300 ml i jeszcze miseczkę powideł do zjedzenia od razu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować