Śledzik w zalewie

0 (0 ocen)

Delikatny i pyszny

Składniki:

  • 4 śledzie
    2 cebule
    1 marchewka
    mąka i olej (do smażenia)
    1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    1/2 łyżeczki gorczycy
    4 listki laurowe
    sól

    ZALEWA (na 3 słoiki 300g)
    400ml wody
    125 ml octu 10%
    2 płaskie łyżeczki soli
    4 czubate łyżki cukru

Śledzik w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledź 1. Śledzie myjemy, osuszamy i kroimy na dzwoneczki. Solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Składniki zalewy gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Usmażone śledzie kładziemy do słoików, dokładamy cebulę, marchewkę, przyprawy i zalewamy zimną zalewą.
    Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Takie śledzie muszą swoje odstać. U mnie minimum miesiąc, ale dobre są już po 3 dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy