Śledzik po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny śledzik na wigilijny stół.....

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 8-9 sztuk filetów śledziowych matiesów
    2 cebule
    3 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki

    Marynata:
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki wina wytrawnego bialego
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka cukru

Śledzik po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy moczymy w mineralnej wodzie gazowanej przez 2 godziny. Cebulkę obieramy kroimy w piórka dusimy ze szczypta papryki na rozgrzanym oleju w rondelku około 6-7 minut aż zmięknie.Zostawiamy do wystudzenia. Na każdym płatcie śledzia ułozyć zimną cebulkę zawinąć jak rolmopsy,spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały, ułożyć w szklanym naczyniu.
  • 2. Marynata: 1/4 szklanki wody zagotować z zielem angielskim dodac sok z cytryny,koncentrat pomidorowy,wlac olej,dodać cukier i dokładnie wymieszać,gdy składniki się połaczą wlać wytrawne wino i wymieszać ponownie. Tak przygotowaną marynatą zalać śledziki delikatnie zamieszać i wstawić na conajmniej 2 dni do lodówki. Podawać z pszennym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy