Śledź w piernikowej skorupce

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Aromatyczny i smaczny śledzik na przekąskę.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śledź solony ½ kg
    Mleko 2 szklanki
    Imbir starty 1 łyżka
    Olej 1 szklanka
    Cynamon 1 laska
    Ziele angielskie kilka ziarenek
    Goździki 4 ziarenka
    Pierniki 25 dag
    Orzechy włoskie 25 dag
    Miód 2 łyżki
    Ocet 2 łyżki
    Natka pietruszki

Śledź w piernikowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Śledzie zalać mlekiem na noc. Olej wymieszać z imbirem, ziarnami i zagotować. Śledzie ułożyć w słoiku, zalać olejem , przykryć, ostudzić i wstawić do lodówki na dwa dni. Następnie miód wymieszać z octem, startymi piernikami i posiekanymi orzechami. Śledzie ułożyć na półmisku, obłożyć przygotowaną masą piernikową, nakryć folią i wstawić ponownie do lodówki na dwie godziny. Podawać z posiekaną natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy