Seromakowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie ciast sprawia mi ogromną przyjemność.

Składniki:

  • Masa makowa:
    ● 2 szkl. maku
    ● 3 jajka
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● kilka kropli olejku migdałowego
    ● 8 dag margaryny
    Masa twarogowa:
    ● 1 kg twarogu
    ● 18 dag masła
    ● 1,5 szkl. cukru pudru
    ● budyń śmietankowy
    ● kilka kropli olejku cytrynowego
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● garść bakalii
    ● 8 jajek

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa: mak sparzamy,
    przepuszczamy przez
    maszynkę. Mieszamy z żółtkami,
    cukrem, olejkiem, tłuszczem i ubitą na sztywno pianę
    z białek. Wykładamy na blachę
    (36x24 cm).
  • 2. Masa twarogowa: twaróg
    i masło przepuszczamy przez
    maszynkę. Mieszamy z cukrem,
    wbijamy po jednym żółtku.
    Dodajemy budyń, aromat,
    proszek, pianę ubitą z białek
    i bakalie. Wykładamy na masę
    makową. Pieczemy ok. godziny
    w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy