Seromakowiec

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto na rodzinne uroczystości i święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2 i 1/4 szklanki mąki
    1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    250 g margaryny
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku
    MASA MAKOWA:
    puszka maku Bakalland
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    MASA SEROWA:
    1 kg twarogu (z wiaderka)
    3/4 kostki margaryny
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    20 dag rodzynek
    1 cukier waniliowy
    olejek pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Placek Desery

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki na spód posiekać razem i zagnieść kulkę ciasta.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym, dodać żółtka, olejek, ser, rodzynki i ubitą pianę z białek.
    Na blachę wyłożyć kolejno ciasto, na to mak i na to ser.
    Piec 1 godzinę 160-170 stopni.

Porady

Jeśli ser jest rzadki należy wymieszać go z proszkiem z 1 budyniu śmietankowego lub 1 łyżką kaszki manny. Często kładę mak i ser na przemian, robiąc kleksy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować